Gietvloer woonkamer

Eerder waren gietvloeren vooral te vinden in fabrieken en kantoren. Tegenwoordig zijn ze steeds vaker te zien in woonkamers. Met de strakke industriële look is een gietvloer in veel woningen de ideale basis voor een sfeervolle woonkamer, zonder overheersend aanwezig te zijn. Daarbij heeft een gietvloer een groot aantal voordelen waardoor dit type vloer nog aantrekkelijker is voor menig huishouden. Maar om te beginnen eerst antwoord op de vraag: wat is nu eigenlijk een gietvloer?

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een vloer die niet uit stroken, planken of panelen bestaat, maar vloeibaar of dik vloeibaar is bij het aanbrengen. De vloer wordt gegoten – daarom de naam gietvloer – of gespaand. Dat betekent dat de vloer met een spaan vlak wordt gestreken. U kunt dit vergelijken met het stucwerk op een muur, alleen gebeurt dit dan niet verticaal maar horizontaal.

Binnen de categorie gietvloeren bestaan er drie verschillende soorten:

  • Kunsthars gebonden gietvloeren
  • Troffelvloeren
  • Cementgebonden gietvloeren

Kunsthars gebonden gietvloeren

Er zijn twee soorten kunsthars gebonden gietvloeren. Een epoxy gietvloer is hard en wordt vaak toegepast in fabrieken, loodsen en magazijnen waar sprake is van een zware belasting van de vloer. Voor gebruik in een woning is een epoxyvloer minder gangbaar. In woningen worden daarom gietvloeren van PU (polyurethaan) toegepast. Deze zijn licht elastisch en zijn erg prettig om over te lopen. 

Troffelvloeren

Een troffelvloer is ook een vloer van kunsthars, maar dan vermengd met korrels grind of kwarts. Deze vloer is in tegenstelling tot een epoxy of PU-gietvloer niet zelf nivellerend. Het aanbrengen van een troffelvloer gebeurt dan ook handmatig waarna de vloer met een troffel wordt uit- en gladgestreken. Daarom ook de naam troffelvloer.

Cementgebonden gietvloer

Als derde in het rijtje gietvloeren de cementgebonden gietvloer. Bij een cement gebonden gietvloer wordt geen kunsthars gebruikt. Dit type vloer is gemaakt van cement met toeslagstoffen en een bindmiddel. De uitstraling van de vloer is te vergelijken met die van een vloer van woonbeton. 

Voordelen van een gietvloer in de woonkamer

Een gietvloer in de woonkamer heeft meerdere voordelen:

  • Makkelijk in het onderhoud
  • Door te leggen in verschillende ruimtes
  • Naadloos
  • Hygiënisch
  • Bijna onbeperkt aantal kleuren
  • Slijtvast
  • Watervast

Makkelijk in het onderhoud

Een gietvloer is makkelijk te onderhouden. Regelmatig stofzuigen is het belangrijkste. Daarnaast kunt u de vloer afnemen met een vochtige dweil. 

Door te leggen in verschillende ruimtes

Om van de begane grond of een verdieping één geheel te maken, kunt u ervoor kiezen de gietvloer volledig door te laten lopen in de verschillende ruimtes. Drempels kunnen dan vervallen wat bijdraagt aan de strakke en moderne uitstraling van de vloer. 

Naadloos

Omdat een gietvloer als één geheel wordt aangebracht, heeft de vloer geen naden. Dit zorgt voor eenheid in de vloer.

Hygiënisch

Naast dat een gietvloer eenvoudig schoon te houden is, heeft deze geen naden waarin bijvoorbeeld zand, vuil of etensresten blijven zitten. U hoeft niet bang te zijn dat vuil zich ophoopt in de vloer, vuil en dergelijk blijft liggen OP de vloer. Heeft u kleine kinderen dan kunt u ze met een gerust hart over de vloer laten kruipen omdat de vloer geen verborgen vuil in zich heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vloerbedekking.

Bijna onbeperkt aantal kleuren

Afhankelijk van het type gietvloer dat u kiest, heeft u de keuze uit een vrijwel onbeperkt aantal kleuren. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een vloer uit één kleur of twee kleuren. Met een vloer uit twee kleuren wordt het zogenoemde betonlook effect gecreëerd.

Slijtvast

Een gietvloer wordt afgewerkt met een slijtvaste toplaag. Deze laag beschermt de gietvloer tegen slijtage, vuil en stof. Daarbij kunt u kiezen uit een glanzend of matte laag. Met een matte laag is de vloer wat minder opvallend. Een glanzende toplaag brengt de kleur meer naar boven. Naast de matte en glanzende toplaag kunt u ook kiezen voor een antislip laag of antibacteriële toplaag. Deze laatste is geschikt voor mensen die last hebben van luchtwegaandoeningen en maakt de toch al hygiënische gietvloer nog iets hygiënischer. 

Watervast

Een gietvloer met een goede toplaag is watervast. U hoeft niet bang te zijn dat de vloer verkleurd als er een glas rode wijn of limonadesiroop geknoeid wordt. Daarmee is een gietvloer functioneel in alle soorten huishoudens.

De keuze voor een gietvloer in de woonkamer

Met een gietvloer in de woonkamer kiest u voor een naadloze strakke vloer die lang meegaat, opgaat in het interieur, makkelijk schoon te houden is en waar u vele jaren plezier van gaat hebben. Een gietvloer is niet de goedkoopste vloer, maar is wel een echte blikvanger en een verrijking van uw woonkamer. Laat u vooraf goed informeren door een vloerenspecialist en u heeft gegarandeerd jarenlang plezier van uw gietvloer.