Gietvloer marmerlook

Wilt u wel de uitstraling van een marmeren vloer maar niet de nadelen die marmer heeft? Kies dan voor een gietvloer met marmerlook. Waar een marmeren vloer erg veel onderhoud vraagt, duurder is dan andere vloeren en poreus als het niet goed is afgewerkt, heeft een gietvloer met marmerlook veel meer voordelen.

Een gietvloer met marmerlook is vergeleken met een marmeren vloer:

  • Duurzaam
  • Makkelijk in het onderhoud
  • Hygiënisch
  • Veelzijdig in beschikbare kleuren
  • Ongevoelig voor vlekken

Duurzaam

Een goede gietvloer gaat jarenlang mee. Als de vloer goed onderhouden wordt en krassen door zand en schuivende stoelen zoveel mogelijk worden voorkomen, kan een gietvloer wel 50 jaar meegaan. Het kan zijn dat de toplaag een keer vernieuwd moet worden, maar dat is dan ook het enige.

Makkelijk in onderhoud

Het onderhoud van een gietvloer is erg eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en af en toe dweilen met een lichtvochtige doek. Zeker als u zorgt dat geknoeide etenswaren direct worden verwijderd, is het niet nodig extra schoon te maken. Let er wel op dat zand, net als bij een marmeren vloer, krassen kan geven. Het is een overweging om niet met schoenen aan in huis te lopen.

Hygiënisch

Een marmerlook gietvloer heeft een gesloten toplaag waar geen vuil in kan komen. Ook is de vloer naadloos waardoor er ook geen kieren of voegen zijn waar het vuil in vast blijft zitten. Een marmeren vloer heeft wel voegen waar vuil in achter kan blijven. Daarnaast is het poreuze oppervlak van een marmeren vloer zelf ook niet hygiënisch. 

Veelzijdig in beschikbare kleuren

Een marmerlook gietvloer kan in heel veel kleuren gemaakt worden, toch kiezen de meeste mensen voor een witte kleur. Door het mengen van verschillende kleuren wordt het kleureffect van echt marmer nagebootst. Daarmee is een marmerlook gietvloer in bijna elke gewenste kleur en kleureffect te maken. 

Ongevoelig voor vlekken

Een marmerlook gietvloer heeft een toplaag waar vuil en vlekken niet doorheen kunnen dringen. Een glas rode wijn, een aardbei of olijfolie over de vloer is geen probleem. Met een doekje neemt u de vloer af en als het nodig is, maakt u de vlek nog even schoon met een vochtige doek. Daarna droogt de vloer vanzelf op en blijft er geen vlek achter. Marmer is daarentegen erg poreus en gevoelig voor vlekken. Kleurstoffen en vet trekken echt in de vloer om daar een blijvende vlek achter te laten. Een marmeren vloer moet daarom regelmatig geïmpregneerd worden.

Drie soorten marmeren vloeren
Voor mensen die op zoek zijn naar een vloer met de uitstraling van marmer, zijn er drie keuzes:

  • een marmerlook gietvloer
  • een terrazzo vloer
  • een marmeren vloer

Elk van deze vloeren heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. 

Wat zijn de verschillen tussen deze vloeren?

Marmerlook gietvloer

Een marmerlook gietvloer is een vloer gemaakt van kunsthars waarbij door het mengen van kleurstof door de hars een marmerlook ontstaat. De vloer heeft een homogene uitstraling en het patroon is minder aanwezig dan bij een terrazzo vloer.

Terrazzo vloer

Een terrazzo vloer is wel van marmer maar dan van gebroken marmerkorrels. Door de korrels te mengen met cement – of een ander bindmiddel – en dit mengsel uit te smeren over de ondergrond, ontstaat een vloer. U kunt zelf kiezen welke kleur of kleuren de marmerkorrels moeten hebben. Het aanbrengen van de vloer is handwerk en erg arbeidsintensief. De prijs per vierkante meter kan richting de 200 tot 250 euro gaan. Het grote voordeel van een terrazzo vloer is dat u een unieke vloer heeft met een patroon dat niet na te maken is.

Marmeren vloer

Een marmeren vloer bestaat uit platen van marmer. Marmer is een gesteente dat uit een marmergroeve wordt gehaald. Eerst zijn het grote blokken die vervolgens in dunnere platen gezaagd worden. Daarna worden de platen gepolijst en verwerkt tot handzame platen die geschikt zijn om in een woning te leggen. Het mijnen van marmer en de verwerking ervan is arbeidsintensief. Marmer is een prachtig natuurproduct, maar is erg kostbaar. 

Wanneer kiezen voor een marmerlook gietvloer?

Houdt u van de uitstraling en sfeer van marmer en heeft u een ruim budget? Dan kunt u kiezen voor een vloer van echt marmer. Een dergelijke vloer heeft een luxe uitstraling die u terugziet in de prijs. 
Heeft u een minder ruim budget en wilt u een vloer waaraan u niet veel onderhoud hoeft te doen? Kies dan voor een gietvloer met marmerlook. Deze vloer is makkelijk in het onderhoud, vraagt geen speciale behandeling, hoeft niet geïmpregneerd en gaat jarenlang mee. De uitstraling van een marmerlook gietvloer ontloopt die van een echte marmeren vloer nauwelijks. Met een marmerlook gietvloer heeft u het beste uit twee werelden: de uitstraling van een marmeren vloer en het gemak van een gietvloer.