Gietvloer landelijk

Gietvloeren worden vaak toegepast in moderne, industriële interieurs, maar ze zijn ook heel geschikt voor een landelijk interieur. Misschien denkt u bij landelijk aan donkere bruine meubels en een schrootjesplafond, maar dan bent u op het verkeerde been gezet. Voor het juiste begrip volgt daarom eerst een uitleg over wat wordt verstaan onder landelijk.

Wat is landelijk?

Een landelijke stijl is een stijl waarbij veel natuurlijke materialen gebruikt worden. Denk hierbij aan wol, linnen, hout, touw en steen. De meubels zijn robuust en stevig. Veelgebruikte kleuren zijn zandtinten en grijstinten. Een goed voorbeeld van landelijk is een strandhuis waarbij veel wit, lichtblauw en lichtgrijs wordt gebruikt. Voor een warmere sfeer zijn aardetinten heel goed toepasbaar.

De landelijke sfeer wordt verder gekenmerkt door het gebruik met veel accessoires zoals kussens in bijpassende tinten.  Maar ook een vloerkleed draagt bij aan een warme knusse uitstraling. 

Gietvloer in landelijk interieur

Een gietvloer is in vele kleuren verkrijgbaar. Grote voordeel hiervan is dat de kleur is aan te passen aan de kleur van het interieur. Bij een strak en modern interieur wordt vaak gekozen voor een gietvloer in een grijstint. Voor een landelijke gietvloer valt de keuze vaak op een zandkleur of aardetint. Door de kleur van de vloer aan te passen aan het interieur, versterkt de gietvloer de landelijke uitstraling.

Voordelen gietvloer landelijk

Een gietvloer landelijk heeft een aantal voordelen. Wij zetten er zes voor u op een rijtje, gevolgd door een korte toelichting. 

Voordelen van een gietvloer landelijk:

  • natuurlijke uitstraling
  • kleur aan te passen aan interieur
  • doorleggen in meerdere ruimtes
  • eenvoudig accenten aanbrengen
  • rust in interieur
  • hygiënisch

Natuurlijke uitstraling

Een gietvloer heeft een natuurlijke uitstraling, zeker als u kies voor een kleur die veel in de natuur voorkomt. Door het ontbreken van naden vormt de vloer een mooi, aansluitend geheel.

Kleur aan te passen aan interieur

Ook is een gietvloer landelijk als het gaat om de kleur aan te passen aan elk interieur. Een rustige, niet-overheersende kleur met een warme uitstraling, zoals lichte bruintinten of taupe past heel goed bij een landelijke uitstraling. Met een dergelijke kleur ontstaat direct een knusse, gezellige en aangename sfeer die zorgt dat iedereen zich thuis voelt. Houd daarbij in gedachten dat een lichte kleur zorgt voor een ruimtelijk effect en een donkere kleur voor meer geborgenheid. Natuurlijk is het daarbij nodig om te letten op de hoeveelheid licht die in de ruimte valt. Bij veel grote ramen waar de zon vol op staat, kan een lichte vloer erg kil overkomen. Een gietvloer landelijk met een warme aardetint is dan beter op zijn plaats. In een ruimte waar minder lichtinval is, kan een donkere vloer de ruimte nog donkerder en daarmee ongezellig maken. 

Doorleggen in meerdere ruimtes

Een voordeel van een gietvloer landelijk is dat deze makkelijk door te leggen is in meerdere ruimtes. Drempels kunnen worden weggelaten. Hierdoor worden ruimtes op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. Dit geeft rust in huis en zorgt voor een sfeervolle uitstraling. Het accent komt te liggen op de meubels en accessoires die daardoor beter tot hun recht komen.

Eenvoudig accenten aanbrengen

Wilt u accenten aanbrengen in de ruimtes waar een gietvloer ligt, dan kunt u dat eenvoudig realiseren door bijvoorbeeld het neerleggen van een vloerkleed. Dit ziet u vaak bij de zithoek waarbij het vloerkleed ook nog eens uitnodigt om op de vloer te zitten of te liggen, zeker als er een paar extra kussens in de buurt zijn.

Rust in het interieur

Een gietvloer landelijk brengt rust in het interieur. Waar een landelijk interieur zich kenmerkt door robuuste meubels die duidelijk aanwezig zijn, brengt een gietvloer juist rust. Robuuste houten meubels op een houten vloer maken een interieur erg druk en overheersend. Door juist te kiezen voor een gietvloer ontstaat rust en ruimte.

Hygiënisch

Een gietvloer is een naadloze vloer. Het grote voordeel hiervan is, is dat er geen vuil in de voegen of naden van de vloer gaat zitten. Hierdoor is de vloer eenvoudig schoon te houden. Regelmatig stofzuigen en af en toe dweilen met een lichtvochtige dweil is voldoende.

Welke gietvloer landelijk past bij u?

Gietvloeren zijn er in drie verschillende soorten:

  • gietvloer van kunsthars
  • cementgebonden gietvloer
  • troffelvloer

Gietvloeren van kunsthars zijn te splitsen in PU-gietvloer en epoxy gietvloer. Gietvloeren van epoxy zijn erg hard en worden voornamelijk toegepast in een industriële omgeving. Een PU-gietvloer is licht verend en goed toepasbaar in woningen. 

Een cementgebonden gietvloer is harder dan een PU-gietvloer en heeft dezelfde uitstraling als een betonnen vloer die gepolierd is. 

Een troffelvloer is ook een vloer van kunsthars, maar door de kunsthars zijn fijngemalen steentjes gemengd. 

Elke gietvloer kan op kleur gemaakt worden en daarmee een landelijke uitstraling krijgen. De vloer wordt afgewerkt met een toplaag. Dit zorgt ervoor dat de vloer een vlakke bovenlaag krijgt, waardoor vuil en stof zich minder makkelijk hechten aan de vloer. Bij de toplaag heeft u de keuze uit een matte of glanzende toplaag eventueel voorzien van antislip. Welke toplaag u kiest, is afhankelijk van uw eigen voorkeur. 

Bent u op zoek naar een gietvloer landelijk? Laat u dan vooraf goed informeren door de vloerenspeciaalzaak. Ze kunnen u de verschillen tussen de soorten gietvloeren laten zien en u adviseren bij het maken van uw keuze.