Gietvloer kleuren

Gietvloeren kunnen in heel veel verschillende kleuren worden uitgevoerd. Populaire kleuren zijn wit, grijs en beige. Ook zwarte en blauw komen regelmatig voor. Met een felle, opvallende kleur kunt u van uw gietvloer echt een blikvanger of statement vloer maken. De vraag is alleen of u de kleur die u nu mooi vindt, over 10 of 15 jaar ook nog mooi vindt. 

Duurzame gekleurde gietvloer

Een gietvloer is een duurzame vloer die jarenlang meegaat. Het is daarom verstandig goed na te denken over de kleur van uw gietvloer. Het is belangrijk om de kleur aan te laten sluiten bij de rest van uw interieur. Heeft u veel donkere meubels, dan maakt een donkere gietvloer de ruimte kleiner en somber. Een lichte kleur voor uw gietvloer is dan een betere keuze. Zeker als u de kleur aan laat sluiten bij de kleur van uw meubels. Als er veel bruintinten zijn, dan sluit een zandkleurige of beige gietvloer daar goed bij aan. Heeft u veel zwart en grijskleuren, dan is een lichtgrijze vloer een passende keuze.

Invloed van kleur op uw humeur

De kleuren om ons heen, zijn van invloed op ons humeur. Geel en oranje staan voor energie, vrolijkheid,  zon en luchtigheid. Blauw is juist rustgevend en straalt kalmte uit, wat ontspannend werkt. Groen is een natuurlijke kleur waarbij iedereen tot rust komt en zich veilig voelt. 

Blauw, groen, geel en oranje zijn kleuren die een positieve invloed hebben op ons humeur. In tegenstelling tot rood dat erg overheersend kan zijn en onrust veroorzaakt. Zwart maakt somber en neerslachtig, zeker als er sprake is van weinig lichtinval.

Het kiezen van een kleur voor uw gietvloer gaat daarmee verder dan alleen het kiezen van een kleur die bij de rest van uw interieur past. Omdat u dagelijks te maken heeft met de kleur van uw gietvloer, is een weloverwogen keuze zeker aan te bevelen.

Standaard kleurensysteem gietvloer

Zoals gezegd zijn gietvloeren in heel veel kleuren leverbaar. Daarbij is het wel makkelijk als kleuren met elkaar te vergelijken zijn. Want mosgroen bij de ene leverancier, kan een hele andere kleur zijn dan mosgroen bij een andere leverancier. 

Gelukkig zijn kleuren gestandaardiseerd. Voor dit standaardiseren van kleuren zijn er twee veelgebruikte systemen. Het ene is het RAL-systeem. Het voordeel van het RAL-systeem is dat elk kleurnummer voor alle fabrikanten hetzelfde is. De kleur kan gebruikt worden voor verschillende materialen, denk bijvoorbeeld aan de kleur van muurverf en schakelmateriaal. 

Bijkomend voordeel is, dat de kleur ook na bijvoorbeeld vijf of tien jaar altijd nagemaakt kan worden. In totaal bestaan er 213 standaard kleurnummers binnen het RAL-systeem. Nadeel is dat dit de kleurkeuze beperkt.

NCS-kleuren gietvloer

Naast het RAL-systeem bestaat ook het NCS-systeem voor het coderen van kleuren. NCS staat voor Natural Color System en gaat uit van de verhouding tussen de kleuren wit, zwart, groen, rood, geel en blauw. Dit systeem omvat veel meer gestandaardiseerde kleuren: in totaal zijn het er 1950. 

Daarmee heeft het NCS-systeem een veel grotere keuze in kleuren die ook later eenvoudig nagemaakt kunnen worden. 

Mengen van kleuren voor gietvloer

Door kleuren met elkaar te mengen ontstaan nieuwe kleuren. U kunt uw gietvloer in een kleur van uw eigen keuze laten samenstellen. U krijgt hiermee een unieke vloer die (hoogstwaarschijnlijk) nergens anders te vinden is. 

Nadeel van een zelf gemengde kleur is dat deze niet eenvoudig opnieuw te maken is. Mocht er onbedoeld te weinig verf aanwezig zijn of u wilt een paar jaar later een  vloer in een andere ruimte exact dezelfde kleur geven, dan is de kans groot dat er toch kleurverschil ontstaat. Door een gestandaardiseerde kleur te gebruiken, voorkomt u dit probleem.

Behouden van de kleur van een gietvloer

Met een gietvloer kiest u voor een duurzame vloer die jarenlang meegaat. Let er bij de aanschaf van de vloer goed op dat de toplaag van de vloer voorzien is van een uv-bestendige coating. Onder invloed van uv-licht kan uw gietvloer verkleuren. Zeker als de zon langdurig op een bepaald gedeelte van de vloer staat, kan dat deel in de loop der tijd verkleuren. 

Helaas is de verkleuring permanent en kan niet door bijvoorbeeld reinigen van de vloer verwijderd worden. Om een verkleuring weg te werken kunt u ervoor kiezen een nieuwe toplaag over de geheel vloer aan te laten brengen. Dit kan een toplaag zijn in de bestaande kleur, maar het is ook mogelijk om een andere kleur te kiezen. In elk geval heeft u na het aanbrengen van de nieuwe toplaag weer een vloer uit één kleur.

Gietvloer op kleur voor elk interieur

Een gietvloer past in zo ongeveer alle interieurs, van strak en industrieel tot landelijk of bohemian. Deze naadloze vloer vraag weinig onderhoud en kan gerust een allemansvriend genoemd worden. 

Met de ruime keuze in kleuren is de gietvloer altijd aan te passen aan uw smaak en voorkeur. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, laat u dan informeren door een vloerenspecialist. Hij kan u alles vertellen over prijzen, kleuren, de verschillende soorten gietvloeren en eventuele bijkomende kosten.