Gietvloer badkamer

Wist u dat een gietvloer een geweldige vloer is voor in de badkamer? Waarschijnlijk niet. Toch is een gietvloer zeker het overwegen waard als u op zoek bent naar een vloer voor in de badkamer. We zetten enkele voordelen voor u op een rij.

Gietvloer en vloerverwarming

Een gietvloer is uitstekend te combineren met vloerverwarming. En niets voelt zo heerlijk aan de blote voeten als een warme vloer. Voor een luxe en behaaglijk gevoel legt u vloerverwarming aan in de badkamer.

Naadloze vloer in de badkamer

De meeste mensen kiezen voor een tegelvloer in de badkamer. Op zich is daar niets mis mee maar een dergelijke vloer heeft veel voegen. In de voegen blijft makkelijk vuil zitten en dit is lastig schoon te maken. Een gietvloer is naadloos en heeft dit nadeel niet. 

Schoonmaken gietvloer in badkamer

Door het ontbreken van voegen, is een gietvloer makkelijk schoon te maken. Als het stoffig is even stofzuigen en vervolgens afnemen met een vochtige dweil. Nog makkelijker is het om een douchegoot in de vloer aan te leggen. Na het douchen kunt u het overtollige water met een vloerwisser naar de goot trekken. Ook bij het schoonmaken kunt u het water makkelijk afvoeren via de douchegoot.

Gietvloer badkamer waterafstotend

Een gietvloer in de badkamer is waterafstotend. Er kan dus geen water in de vloer dringen. Daarnaast heeft een gietvloer ook geen voegen waar water doorheen kan lekken. Een gietvloer met een goede toplaag gaat dus jarenlang mee in de badkamer.

Hygiënisch

Wilt u een hygiënische vloer in de badkamer, kies dan voor een gietvloer. Door het ontbreken van voegen kan er geen vuil in de voegen komen, maar ook schimmels krijgen geen kans. Zeker in een badkamer is de kans op schimmelvorming groter door het aanwezige vocht. Met een gietvloer die makkelijk te onderhouden is en regelmatig wordt schoongemaakt, heeft u een hygiënische vloer in huis.

Kleuren gietvloer in de badkamer

Gietvloeren zijn in vele kleuren verkrijgbaar. Afhankelijk voor de soort gietvloer die u kiest, heeft u ook meer of minder vrijheid in de keuze van een kleur. Betonlook gietvloeren zijn verkrijgbaar in natuurlijke kleuren als grijs en zand. Kunsthars gietvloeren zijn leverbaar in RGB- en NCS-kleuren. Daarnaast kunt u de gietvloer op kleur laten mengen. U kunt de vloer op die manier helemaal afstemmen op uw eigen wensen. 

Nadelen badkamer gietvloer

Zoals gezegd heeft een gietvloer in de badkamer meerdere voordelen. Naast deze voordelen zijn er ook een paar nadelen.

De nadelen zijn:

  • Het leggen en drogen van de vloer duurt langer dan van een tegelvloer of pvc-vloer in de badkamer.
  • Een gietvloer is niet volledig krasbestendig maar in de badkamer zullen krassen niet heel snel voorkomen. Meestal lopen mensen op blote voeten in de badkamer en dat veroorzaakt geen krassen op de vloer.
  • De prijs van een gietvloer is hoger per vierkante meter dan van andere vloeren.
  • Vaak moet u een minimum aantal vierkante meters gietvloer laten leggen anders komt de leverancier niet.

Kosten gietvloer badkamer

Wat een gietvloer kost in de badkamer hangt af van de soort gietvloer die u kiest. Een gietvloer van polyurethaan (PU) is duurder dan een vloer van steentapijt. Ook de staat van de ondervloer kan bijdragen aan de kosten. Als de ondervloer onvoldoende vlak is en eerst moet worden geëgaliseerd, zorgt dit voor een hoger kostenplaatje. Een gietvloer in de badkamer is in elk geval duurder dan een pvc-vloer of betegelde vloer.

Droogtijd badkamergietvloer

Een gietvloer is niet na een dag al klaar omdat een gietvloer uit meerdere lagen bestaat. Voor elke laag staat een dag droogtijd. Als voorbeeld een PU-gietvloer, deze bestaat uit vier of vijf lagen. Dit zijn:

  • Egalisatielaag waarmee de vloer vlak wordt gemaakt
  • Schrap- of schraaplaag die ervoor zorgt dat de vloer volledig vloeistofdicht is
  • PU-gietvloer dus de kunsthars zelf
  • Eerste laklaag
  • Tweede laklaag

Uitgaande van een dag droogtijd voor elke laag, duurt het in dit voorbeeld dus vijf dagen voordat de vloer ligt. Vervolgens duurt het nog een week voordat de vloer volledig droog is. Houd daarom rekening met één tot twee weken tijd voor het aanbrengen en drogen van de vloer.

Gietvloer badkamer zelf doen

U kunt zelf een gietvloer in de badkamer aanbrengen. Zorg voor een goede vlakke ondergrond die schoon en stofvrij is. Is de ondergrond niet vlak, egaliseer deze dan met egaline. Vervolgens maakt u de vloer vloeistofdicht met een primer of schraaplaag. Met een roller verdeelt u de kunsthars over de vloer zodat een mooie egale laag ontstaat. Als laatste stap werkt u de vloer af met een matte of glimmende toplaag afhankelijk van uw voorkeur.  

Een gietvloer in de badkamer is zeker mogelijk. U heeft daarbij de keuze uit verschillende soorten gietvloeren en een ruime keuze aan kleuren. Weet u nog niet zeker of u een gietvloer in de badkamer wilt, kom eens langs in onze showroom. We helpen u graag bij het uitzoeken van een nieuwe vloer voor de badkamer.